Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen. Hoofdluis verspreidt zich door van het ene hoofd naar het andere te lopen. Iedereen kan hoofdluis krijgen, zowel kinderen als volwassenen. Omdat kinderen tijdens het spelen en knuffelen vaak met hun hoofd dicht bij elkaar zitten, lopen zij de meeste kans op besmetting. Hoofdluis komt ook bij ons op school voor.

Hoofdluis is erg besmettelijk en verspreidt zich snel. Daarom is het belangrijk om hoofdluis snel nadat je het ontdekt hebt te behandelen. In deze folder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat hoe u dit het beste kunt doen.

Heeft u neten of hoofdluis ontdekt bij uw kind? Onderneem dan direct actie!

Als er hoofdluis aanwezig is, betekent dit dat er ook eitjes van de hoofdluis op het hoofd zitten. Uit deze eitjes, neten genoemd, komen na enkele dagen ook weer hoofdluizen. Daarom is het belangrijk dat de neten zo snel mogelijk verwijderd worden. De behandeling bestaat dus uit het bestrijden van de hoofdluis zelf en het voorkomen van her-besmetting.

  • Wij verwachten van ouders dat ze de school zo snel mogelijk inlichten wanneer bij hun kind hoofdluis is geconstateerd. Dit kan het beste bij de leerkracht van uw kind. Hoewel hoofdluis niet erg is en je je er niet voor hoeft te schamen, behandelen wij de melding altijd vertrouwelijk. Alle ouders uit de groep van het betreffende kind krijgen een bericht dat er in de klas hoofdluis is geconstateerd en dat ouders verzocht worden hun kinderen goed te controleren en zo nodig te behandelen.

Wat doet de school?

Onze school heeft een luizenopsporingsteam (LOT), bestaande uit een aantal vrijwillige ouders. Na iedere vakantie bekijkt dit team alle leerlingen. Wanneer er luizen en/of neten geconstateerd worden, wordt dit genoteerd en doorgegeven aan de coördinator van het luizenopsporingsteam en aan de betreffende leerkracht. Het luizenopsporingsteam en de leerkrachten behandelen de informatie altijd vertrouwelijk.

De leerkracht van uw kind neemt contact met u op wanneer er hoofluis is geconstateerd bij uw zoon of dochter. Dit kan telefonisch of via een bericht.

Hoe herkent u hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te controleren. Als u het haar met een fijntandige kam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit het haar vallen. Hoofdluizen zijn grijs-blauw of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruin. De beestjes zijn zo groot als een sesamzaadje. Hun eitjes (neten) zijn witte, grijze of zwarte stipjes die op roos lijken. Roos zit echter los en neten kleven juist aan het haar vast.

Hoe herkent u neten?

  • Neten zijn echt heel klein, ongeveer 1 millimeter.
  • Neten lijken op kleine zandkorrels en komen in allerlei kleuren voor, van wit, beige en grijs tot bruin en zwart.
  • Een neet zit altijd vastgeplakt aan het haar. Roos of eczeem zit niet vastgeplakt aan het haar.
  • Neten kun je niet wegblazen of wegtikken uit het haar, roos en eczeem wel.
  • Neten kunnen het beste met de nagels of een pincet uit het haar verwijderd worden. Kammen met een netenkam is vaak niet voldoende.
  • Blijf dagelijks controleren en hou vol met kammen en behandelen, binnen een dag of tien zijn de haren doorgaans weer vrij van neten!

Wilt u meer weten? Het Rijks Instituut voor Gezondheid en Milieu heeft een duidelijk filmpje op internet: https://youtu.be/HNkgAIxy1zo

Het luizenopsporingsteam geeft voorlichting en kan hulp bieden. Twee keer per jaar is het LOT op school aanwezig om uitleg te geven aan ouders. Ook wanneer u als ouder nog nooit te maken hebt gehad met luizen, bent u van harte welkom. Niet iedereen weet direct luizen of neten te herkennen. Ouders van het LOT zijn altijd bereid te helpen, schroom dus niet om om hulp te vragen! Coördinator van het LOT is Roland van Zwaag, telefoonnummer 06-11385525. Vanuit de Ouderraad is Christa Rust actief in het LOT, haar telefoonnummer is 06-12937987.

  • Wij verwachten van ouders dat ze hun kind na de eerste melding goed behandelen en blijven controleren. Zoals gezegd: hoofluis is erg besmettelijk en voor je het weet zitten meer kinderen met dit probleem. We willen voorkomen dat ouders en kinderen een paar keer per jaar met hoofdluis geconfronteerd worden.

Het luizenopsporingsteam doet na 3 weken een her-controle bij kinderen bij wie hoofluis en/of neten zijn gecontroleerd. Wanneer uw kind na een tweede her-controle nog steeds hoofdluis heeft vragen we u om uw kind thuis te houden totdat hij of zij goed behandeld is. Maar zover hoeft het vast niet te komen. Samen zorgen we voor snelle bestrijding en voorkomen van her-besmetting!

Petra van de Pauvort

Directeur CKC De Rietzanger