Lees hier recente nieuwsberichten over en van CKC De Rietzanger

= = =

 

= = =

Maandag 13 mei 2019 – RTV Drenthe

Op ‘schoolreisje naar Kreta’

Zeven avonturiers uit groep 7 van basisschool CKC De Rietzanger gaan vandaag op excursie naar het Griekse eiland Kreta. De reis maakt deel uit van het unieke internationaliseringsproject ‘Earth Stories’, dat bedacht is door de school uit Eelderwolde.

Bekijk de video van RTV Drenthe hier


Foto: RTV Drenthe

Earth Stories

Het project is eigenlijk een ontdekkingstocht waarbij kinderen kennismaken met een totaal andere leefomgeving. Leeftijdsgenoten uit Griekenland laten de leerlingen van De Rietzanger zien wat voor dieren en planten er leven, hoe het weer er is en hoe het landschap eruitziet. Dat vergelijken ze dan met elkaar. Het idee komt van Clair Mulder, die als docente Engels werkzaam was bij De Rietzanger.Leerkrachten Dominique Zwaagman-Saptenno en Anja Kroesbergen gaan mee en hebben er heel veel zin in, vertelt Kroesbergen. “Het is eigenlijk een superdeluxe schoolreis. Ik ben nog nooit op Kreta geweest, net als veel van ons, dus we zijn heel benieuwd.”

Zwemmen

De groep werkt van dinsdag tot en met donderdag een heel programma af. “Ik denk dat we veel vreemde dieren tegenkomen, zoals hagedissen en schildpadden”, zegt Franek uit groep 7. Zijn klasgenote Roos heeft vooral veel zin in het zwemmen in het zwembad van het hotel of in de Middellandse zee. Naast het zwembad bezoeken de jongens en meiden verschillende musea, gaan ze volksdansen en in de buitenlucht koken en leren ze onder andere hoe de bijen op Kreta leven.

De Onlanden

Volgend jaar komen de Griekse leerlingen bij De Rietzanger op bezoek. Het doel van Earth Stories is het leren waarderen van de leefomgeving en er zuinig op te zijn, om zo een duurzame wereld te creëren. De Drentse school weet al wat ze dan graag aan haar gasten laat zien: “We zijn allemaal fan van natuurgebied De Onlanden, dus daar zullen we naartoe gaan, maar ook de Hoornse Plas. Die ligt hier om de hoek”, aldus Kroesbergen.

Andere landen

Vandaag vertrekken zeven leerlingen naar Rotterdam Airport, maar de rest van de klas blijft niet beteuterd achter. Zeven andere leerlingen bezoeken binnenkort Portugal en nog weer zeven andere klasgenoten nemen een kijkje in Polen. Ook die buitenlandse scholen komen over een jaar op bezoek in Eelderwolde.

Erasmus

Voor de reis krijgt de school subsidie van Erasmus. Dat is een Europees programma, opgezet om meer internationale studie-uitwisselingen binnen Europa mogelijk te maken. Dat geldt vooral voor hogescholen en universiteiten. Dat een basisschool dit doet is volgens Kroesbergen heel bijzonder. “Wij zijn een van de eerste basisscholen in Nederland die zo’n aanvraag doet. Het is fijn dat daarom iedereen mee kan die mee wil.”

= = =

= = =

Vierde plaats Kern met Pit!

Bij de landelijke finale van Kern met Pit 2018 heeft het project ‘Naar school gaan is leuk!’ de vierde plaats in de wacht gesleept! De kinderen van ckc De Rietzanger en obs Ter Borch verzamelden met elkaar maar liefst 359 publieksstemmen. Daarnaast was er een zeer positief juryoordeel: “Mooi hoe leerlingen invulling geven aan hun eigen woon- en leeromgeving, waardoor het naar school gaan al een activiteit wordt.” “Prachtig project om mensen actief te krijgen en de omgeving van scholen meer autovrij te krijgen.”

Op 9 juni 2018 was de landelijke finale. 12 provincies streden om de Gouden Pit. Voor Tynaarlo werd dat dus koper, zo blijkt nu. De prijsuitreiking was tijdens het Kennisfestival ‘We doen het samen!’, met een goed programma over participatie, waar collega’s Monique, Mathijs, Mieke en Dorinda aan deelnamen. De dag was een leuke afsluiting van een mooi project met de scholen in Ter Borch en het technasium Het Stadslyceum uit Groningen.

Lees hier het nieuwsbericht uit juli 2018 zoals geplaatst op website van de gemeente Tynaarlo

Lees hier het nieuwsbericht uit februari 2018 zoals geplaatst op de website van de Vriezer Post